Baktips

Tips en trics als je aan de slag gaat met de bakmixen

Baktips

Over het bakken van taarten en andere lekkernijen is heel veel te vertellen. Te veel om alles wat met bakken te maken heeft te benoemen. Wel zijn er een paar algemene tips die handig zijn om te weten voordat je zelf met een bakmix aan de slag gaat. Sommige tips staan al in de bakinstructie, anderen nog niet. Om het bakken zo makkelijk mogelijk te maken, zijn de belangrijkste tips en trics voor het bakken met de bakmixen nog even op een rijtje gezet.

 

Bakmix bewaren

  • Bewaar de bakmix op kamertemperatuur tenzij in de omschrijving/bakinstructie aangegeven wordt dat je sommige ingrediënten in de koelkast of vriezer moet bewaren. Haal die dan uit de bakmix en bewaar de andere ingrediënten in een keukenkastje.
  • Bakmixen zijn tot 2 maanden na ontvangst houdbaar, mits ze op de juiste manier bewaard worden.

Voordat je begint met bakken

  • Lees voordat je begint eerst de hele bakinstructie inclusief de tips en handige weetjes door.
  • Kijk of je alles in huis hebt om de bakmix te kunnen maken. Aan de meeste bakmixen hoeft alleen roomboter toegevoegd te worden, bij een enkele bakmix ook eieren en slagroom.
  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten (denk ook aan roomboter, eieren en slagroom) op kamertemperatuur zijn.
  • Zet alles wat je nodig hebt zoals kommen, messen, spatels, lepels etc. alvast klaar.

Maat springvorm

Alle bakmixen zijn gemaakt voor een taart van 19 cm (=8 personen). De ingrediënten zijn afgewogen om 1 taart voor 8 personen te kunnen maken. Je hebt een springvorm nodig met binnenmaat 18-19 cm. Springvormen met dit formaat zijn er o.a. van de merken Kaiser en Patisse. Homemade Queen verkoopt een springvorm met deze maat in de webshop. Bakmixen die in een andere maat bakvorm gebakken worden, geven een ander bakresultaat. Vragen over baktijden en werkwijze als je de bakmix toch wil gebruiken voor een andere maat springvorm kunnen helaas niet beantwoord worden. Daar heb ik namelijk geen ervaring mee.

Ingrediënten afwegen

Ingrediënten als zoals eieren, slagroom en roomboter moeten zelf toegevoegd worden aan de bakmix. In de bakinstructie staat altijd de hoeveelheid in grammen vermeld, ook met slagroom en eieren. Maatbekers zijn niet altijd nauwkeurig dus weeg ik altijd alles af in grammen. Dan heb je altijd de juiste hoeveelheid. Hetzelfde geldt voor eieren, er zijn verschillende maten eieren (klein, medium, groot, extra groot) en ook bij dezelfde maat ei kan er verschil in gewicht tussen de eieren zijn. Weeg je alles af in grammen dan is de kans groter dat een taart goed lukt dan dat je alles op de gok doet.

Springvorm bakklaar maken

Door de bakvorm te bekleden met bakpapier voorkom je dat je de taart na het bakken niet meer uit de bakvorm krijgt. Knip uit het bakpapier een cirkel die een paar cm groter is dan de springvorm en knip 2 lange stroken van ca 5 cm breed. Leg de cirkel bakpapier op de bodem van de springvorm en klem de rand vast. Vet de binnenkant van de rand in met een klein beetje boter en plak de stroken vast tegen de rand.

Oventemperatuur en verschillende ovens

  • Verwarm de oven voor op de aangegeven temperatuur. In de bakinstructie wordt zowel de temperatuur van een conventionele als hetelucht oven vermeld. Als je met een andere oven bakt, vergeet dan niet om de oven op de juiste temperatuur in te  stellen. Het is helaas niet mogelijk om van alle verschillende soorten ovens de  juiste baktemperatuur in de bakinstructie te vermelden.
  • Er zijn veel verschillende soorten ovens, iedere oven geeft een ander bakresultaat. Zie de aangegeven baktijden in de bakinstructies dan ook als zijn richttijden. Het kan altijd zijn dat bijv. een Carmelita in jouw oven iets sneller klaar is en bij een ander de Carmelita juist net iets langer in de oven moet. Wil je er zeker van zijn dat een taart niet te lang in de oven staat, zet de kookwekker dan 2 minuten korter dan in de bakinstructie staat aangegeven en kijk dan even hoe de taart eruit ziet. Bakt jouw oven wat sneller dan ben je op tijd zodat de Carmelita niet te donker is. Kijk vooral ook naar de kleur of een taart klaar is of nog iets langer moet bakken. Is de Carmelita nog een beetje bleek als de baktijd om is, laat hem dan nog 2 minuten  langer in de oven staan en kijk dan opnieuw. Dit geldt niet alleen voor de Carmelita maar voor alle bakmixen. Je kent je eigen oven zelf het beste, dus vertrouw daarop.
  • Bak de Carmelita (en ook andere taarten) niet té bruin, tijdens het afkoelen gaart een taart nog na en kleurt deze ook nog iets bruiner.
  • Zet de oventemperatuur bij het voorverwarmen 10 graden hoger dan de temperatuur waarop je de taart gaat bakken. Als je de ovendeur open en dicht doet om de taart in de oven zetten, verliest de oven warmte en zo is de oven op de juiste temperatuur als de taart gebakken wordt. Vergeet niet als de taart in de oven staat, de temperatuur terug te draaien naar de juiste baktemperatuur.

Taart snijden

Als de taart gebakken en afgekoeld is, kun je die het beste snijden met een scherp mes. Het makkelijkste is om de taart koud te snijden. Zet de taart eventueel een half uur in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

Taart bewaren en invriezen

Een gebakken taart blijft ongeveer 4 dagen lekker vers. Een uitzondering zijn de smulkruimels, deze zijn zo’n 2 weken houdbaar.
Wil je de taart invriezen dan kan dat. Verpak de taart of losse puntjes zo luchtdicht mogelijk (eerst in aluminiumfolie en daarna in plastic), de taart is dan zo’n 4 maanden houdbaar.

A

Bake It Yourself

Naar de bakmixen!

A

Taarten

Naar de taarten!